Magvakból "kamuparmezán"

2024.01.18

 A szitu az, hogy konkrét receptem nincs, csak amolyan arányítósdi, ami a megértést szolgálja. De ebből aztán mindenki könnyedén kialakíthatja a saját kedvencét, vagy kedvenceit. Akár kiskanalas pontossággal...

 

A lényeg, hogy kell egy adag valami mag, vagy magvak keveréke aprítva/kv-darálón letolva, ugyanakkora adag sörélesztőpehely, és só-bors, illetve ami nagyot tud dobni még rajta, az a fokhagymás fűszersó ízlés szerint.

 Sok mindenből kipróbáltam már, én szeretem úgy is, ha egyféle, vagy épp tobzódó. Aki nagyon elszánt, az kicsit meg is piríthatja az aktus előtt a magvakat kissé, én csak arra szoktam figyelni, hogy ha lenmag vagy szezám kerül bele, azt tényleg kávédarálón pörgettyűzöm, hogy ne maradjanak egyben a szemek, hiszen úgy áthaladnak az emberen. Esetleg mozsárban is elő lehet dolgozni, ha valakinek csak aprítója van.

 Az eddigi kóstolásokból nekem a napraforgó és a kendermagos verzió a legfinomabb. Meg amelyekek többféléből lettek összehozva, de amúgy tényleg mindenből jó. Tésztaételekre, szendvicsekbe, salátákra, köretekre, gabonákra, mindenre IS szórható, feldobja a dolgokat. Érdemes apró mennyiségekben kikísérletezni, hogy mi a kedvencünk.
Pikk-pakk elkészül, de sokáig tárolható is, bár én kis üvegcsényi adagokat gyártmányozok, amik kb. egy hét alatt elhintődnek. 

Viszont ilyenkor, a hűvös téli időszakban szeretem azt is, amikor a magvakat nem aprítom , vagy csak nagyolva, és kis vasserpenyőben megpirítom őket. Ilyenkor feltétlen érdemes használni kókuszcsipszet vagy pelyhet is, ami nagyobb, mint a reszelék, mert bámulatos lesz az íze. Amikor aranybarnára pirult minden, ez is kap sörélesztőpelyhet, de füstölt pirospaprikával is megkínálom. Elképesztően feldob egy egyszerű tésztaételt, főzeléket, vagy bármit.