Receptek a Hegylakótól

Főzz magadnak! A legfontosabb tanácsom ez...

Ilyenkor szoktak lemondóan legyinteni, pedig komolyan mondom: minden szempontból ez a legjobb döntés. Amikor rengeteget dolgozik az ember, jön-megy, akkor kell a leginkább odafigyelni, hogy normálisan táplálkozzunk. De van egy jó hírem, ha szerzünk egy kis rutint a növényi alapanyagok felhasználása terén, elég lesz napi húsz perc-félóra, hogy változatos legyen az étrendünk. 

Én érzésből markolom a hozzávalókat, nem szoktam méricskélve főzni, de az itt közétett recepteknél megpróbálok támpontot adni. Illetve mindenhol próbálok majd tippeket adni az adott étel további felhasználásának lehetőségeiről, variációkról, ötletekről. A konyha nálam játszótér, és mivel csak felszabadultan tudok főzni, a dolog szépsége az, hogy mára fordult a helyzet, a nehezebb helyzetekben a főzés szabadít fel. Olyan, mint a színház, csak konyhában... 

Szeretem valódi ételekkel táplálni magam, a szeretteim, és mindenkit, aki asztalomhoz ül. Szeretem átadni gondolataimat a főzésről tanfolyamainkon, elvonulásainkon, hogy mások is megtapasztalhassák: a kreativitás igenis tanulható! Csak élmények kellenek hozzá. Ízekből, szavakból, közös étkezésekből. 


A szitu az, hogy konkrét receptem nincs, csak amolyan arányítósdi, ami a megértést szolgálja. De ebből aztán mindenki könnyedén kialakíthatja a saját kedvencét, vagy kedvenceit. Akár kiskanalas pontossággal...

Ha a mártás jó, akkor jó a vadas. Ha pediglen a mártás nagyon jó, akkor meg teljesen mindegy, hogy mit eszik mellé az ember, a végén úgy is azon kapja magát, hogy magában kanalazgatja a lábosból, ha nincs mivel tunkolni... És ez teljesen jól is van így.

Rajongok az ilyen egyszerű receptekért, amilyen ez a banános-zabos cuccmucc. Van egy alapfelvetés, amit aztán úgy variálhat-dúsíthat az ember, ahogy csak szeretné. Tulajdonképpen csak a képzelet szabhat határt, és egészen addig mókolhatunk vele, míg igazán ínyenc-falatkák kerülhetnek ki kezeink közül, akár az ünnepi asztalra. Ugyanakkor...

Okt 25

Kofta

Kofta

A leggyorsabb megoldás, ha fasírt-szerűséget szeretnénk, az a kofta. Az elv kábé ugyanaz, mint a krumpliból készült tócsni nálunk, de itt csicseriborsó lisztből készül a tészta, amibe (egy, vagy többféle) zöldséget reszelünk.
Kedvencem a káposztából készült verzió, legyen az fehér, lila, vagy akár kel... Nem gyalulom, csak rusztikusan...

Kedvenceim. Minden szempontból. Finomak főzelékekhez, valami köret, vagy saláta mellé, szendvicsekbe. A legegyszerűbb útravaló is, ha arról van szó. Lehet kisütni olajban, vagy sütőben is. Szinte bármiből készülhetnek, de a tapasztalatom az, hogy a legjobb vegán fasírtok "újrahasznosítottak", vagyis maradékokból készülnek.

Mielőtt vegán lettem volna kölest csak madáreleség formájában láttam, ez szinte biztos. Első alapanyag volt ami akkor felkerült az "újdonságok" listámra. Köretként is megállja a helyét de a legfantasztikusabb hogy a vegánok a túró minden formáját képesek helyettesíteni vele legyen szó édességről sós ételről vagy akár egy szendvics krémről. A...

- Mivel álltában a zabpehely megszívja magát, és kicsit összeáll, ahogy beissza a paradicsomos szószt, rakott ételekbe rétegezhető.